Vissen op een prehistorische vis (Steur)!!!

Enkele maanden geleden hebben we contact met een man die vertelde dat hij een mooi stukje grond in Frankrijk had, hij sprak over haaien en vissen die alles stuk trekken……Lac du …blablabla. Ik krijg het woord niet over m’n lippen, mijn Frans is niet zo goed als m’n viskunde.

Alles stuk trekken? Dat moesten we aan ons lijf ondervinden!! We hadden afgesproken dat we hem zouden mailen en dan verder afspreken, na de nodige mails te hebben verstuurt …hadden we een datum vastgelegd. De man zou daar dan aanwezig zijn en we moesten ons melden aan het huisje.

Vrijdagmiddag werd alles in de auto geladen en wij naar Frankrijk, de reis verliep vlot en we waren om 22:00h te plaatse. We werden hartelijk ontvangen en na een drankje en een stevige babbel konden we bij hem overnachten.

Hij had ons verteld dat we nog een stukje op zijn landgoed door moesten rijden en dan zagen we de plas liggen…hij viste er af en toe met zijn kleinzoon op karper en zei dat ze regelmatig alles stuk trekken. De volgende morgen reden we zoals afgesproken richting de plas, als we aan komen zien we van die haaienvinnen door het water zwaaien…. Wat is dit???

Ik weet genoeg en denk bij mezelf yes, yes……”wat is dat jongens, zijn dat vogels of is dat vis???”vraagt Kris. “Dat zijn STEUREN Kris”, is het antwoord op zijn vraag.

“STEUREN,STEUREN…..kom uit die auto en vissen!!!!!!!”brult hij het uit en is over het dolle heen. Er is enkel één probleem, nergens is er een open plek of strand enkel een aanlegsteiger waar de kleinkinderen in de zomer een bootje aanmeren.

Snel de auto parkeren en de hengel in orde brengen, we hebben de nieuwe BFT hengel mee, een stok om grootte vissen mee te drillen. Het is een soort meervalhengel, je kunt er ook makkelijk mee op kabeljauw vissen.

Ik neem de hengel en gooi eerst een paar meter in het water, een beetje peilen hoe diep het is. “En hoe diep is het hier” vraagt Kris…”ik denk een meter of 4-5. De plas is wel groot en omringt met bomen die half in het water hangen en wortels die in het water groeien, ideaal om te snoeken met de Busterjerk hengel.

Kris heeft een strandhengel bij en de jerkstok, maar met de strandhengel kan hij geen richting uit, deze is veel te lang ….Dan maar met de jerkstok vissen. Ik gooi de hengel in voorzien van 50gr lood en een boillie-systeem, als de vis het aas neemt haakt hij zichzelf.

We zijn ons nog aan het klaarmaken of de eerste run is er…..”beet, beet “roep ik naar m’n collega… Hij staat nog wat te klooien met het waadpak en snelt dan naar me toe….”en wat is het??”vraagt hij. Ik sla aan…..ik sla los door de slip en draai deze kompleet dicht…..sla nog eens aan….. Plots komt er een enorme KRACHT op de BFT hengel en de vis laat weten dat hij gehaakt is…..los door de slip!!!!

Van die slome vissen die we daarnet aan de oppervlakte zagen ……is dit het tegenover gestelde…. De vis zwemt in volle speed richting het open water, neemt in een vingerknip 15-20 meter lijn mee en dit met een slip geheel toe… De hengel kreunt en puft maar geeft geen krimp, ik kan niets doen …enkel afwachten en de vis laten zwemmen.

Ik duw met de duim op de spoel in de hoop schot in de zaak te krijgen, het is barsten of buigen met de hengel ….. Ik krijg terug controle over de zaak en de dril kan beginnen…..de hengel word hier wel op zijn maximum getest. Kris heeft intussen al wat plaats gemaakt in de rimboe en zegt mij dat hij er klaar voor is…..”dat is goed, maar de vis nog niet!!!!”

Na enkele minuten is het BEEST klaar en moe, komt op de zijde te liggen en ik wil deze vis zelf landen…..jongens, jongens wat zijn ze zwaar. “Hoe groot is de vis Kris??” vraag ik …..” ik denk net een meter”….De lat komt er bij en deze blijft hangen op 138cm.

Dit is de grootste zoet watervis die ik al gevangen heb, en als je spreekt over KRACHT….Dit is pure POWERRRRRRRR. Kris legt zijn hengel opnieuw te water en ik maak me verder klaar……”Ja, nu is het mijn beurt” roept hij het uit. Ook hij slaat aan …..staat met een volledig kromme hengel ….Geen reactie….”ik zit vast in de wortels van de bomen denk ik”.

…….Hij moet de hengel met beide handen vast nemen want plots komt er leven in de zaak ….Nu hetzelfde verhaal, het makke lammetje veranderd in een beresterk monster. Ik heb handschoen mee gebracht uit voorzorg, maar als echte visser gebruik je deze niet. “De vis is moe, je kunt hem landen”, is m’n vismaat zijn reactie….Ik sta tot aan mijn navel in het water en trek de vis naar me toe…..neem de leader ….De vis vertrekt met een rotvaart ….en snijdt met de dynema in m’n vinger…..SHIIIT!!!

Snel die handschoen aan en dan verder landen, intussen heeft Kris de vis weer aan de kant gekregen. Dit is de zwaarste vis tot nu toe en niet alleen in gewicht.

De vis meet 150 cm en weegt om en bij de 70 pond. De beten volgen elkaar goed op en we proberen de vissen op onze stek te houden door ze regelmatig bij te voeren, en dat werkt. We ondervinden dat het lood meer nadelen heeft dan voordelen en Kris maakt er een dwarrellijn van, de boillie is zwaar genoeg om in te werpen en zinkt uit zichzelf.

Ik ben de volgende om een aanbeet te verzilveren en de vis beukt weer met al zijn kracht en geweld op de BFT stok. Een meter of tien van ons vandaan springt de vis volledig uit het water en kan zich ontdoen van de haak…..SHIT, SHIT, SHIT ….Klinkt het over de plas.

Ik heb nog maar net ingeworpen of het is weer van dat, deze kan ik echter wel landen en opnieuw een steur van formaat.

De vis is nog maar net terug gezet of bij Kris is het raak. Deze wil niet op de foto komen en vecht hard en kort bij de steiger, de Busterjerk moet het ontgelden en word tot het uiterste gedreven….Hij heeft de hengel met twee handen vast en de duim op de spoel.. De vis kan geen draad nemen en ik hoor Kris zeggen: “NEEEN, NEEEN, NEEEN niet onder de steiger….mmmhhaaa!!!!”

Alles op alles moet hier gezet worden om te voorkomen dat deze vis in de steiger geraakt. Na een 5 tal minuten is het zover…..

Een grizzly van 148 komt te voorschijn en Kris wil deze vis zelf terug zetten.

Zo gaat het nog enkele uren verder, regelmatig kunnen we een aanbeet verzilveren. Het gebeuk van deze vissen is echt wel slopend en na een paar uur beginnen we het toch wel te voelen in armen, benen en rug.

Kris weet nog een steur te haken die als een snoek op zijn staart door het water loopt …”taildancer, taildancer”, brullen we het beide uit. We besluiten om allebei nog één vis te vangen en dan terug huiswaarts te keren….

En bij deze laatste vissen houden we het voorgezien, de dag is goed geweest en ondanks deze vissen geen tanden hebben willen we zeker nog een keer terug komen. Met 14 vissen op de teller zeker geen slecht resultaat en wat betreft de hengels, deze zijn zeker geslaagd zowel de BFT als de Busterjerk.

Dit was weer een hele belevenis vissen op een oervis ………“de STEUR”.

Groeten Koen/Kris .